onsdag 13. mai 2009

Lovlig dumskap

Vi husker Sokolova, hun rakettforskeren som ikke fikk bli i Norge, ble utvist av Schengen, og dro til Canada. Hun var veldig ønsket i det akademinske Norge, men ikke i det juridiske.

Norge har en helt egen evne til å jobbe hardt imot at forskere skal få reise imellom land. Det er en bi-effekt av en streng utlendingslov som ikke mankter å være god på arbeidsmobilitet i verden.

Nå sist er det to pakistanske akademikere som skulle delta på World Science Forum i Bergen som ikke fikk innreisetillatelse til Norge,.. fortelles det på forskning.no.

Kommende fredag er det høringsfrist på et av kapitlene i den nye utlendingsforskriften. Har jobbet litt med denne høringsuttalelsen i dag. Det er vanskelig å forholde seg til juridiske formuleringer som tar utgangspunkt i et verdensbilde som mener normalmennesker er fra samme land, gifter seg og blir værende på samme adresse i årevis, og er fornøyde med det.

Dagens kunnskapsverden er ikke sånn.

Jeg har nettopp besøkt min stesønn i Aix-en-Provence. Han bor der som pendler dette halvåret, på tross av sin sivile status, fordi det passer med hans studier i Aix og hennes jobb i Oslo.

Moderne par i kunnskapssamfunnet er gjerne fra ulike land, bor sammen når studier og karriere tillater, og har verden som hjemsted. Kvinner har egne karrierer, og titulerer seg ikke lenger som 'fru professor..'

Da blir sånne regler som det foreslås fra AID bare dustete; regler som sier at du må ha bodd sammen, på samme adresse, de siste to år, for å kunne regnes som samboer....

Skulle min stesønn nå ha lyst til å flytte tilbake til et av sine 'hjemland' de siste ti år (England, Irland, Sveits..) ja så ville det oppstå papirtrøbbel for kvinnen i hans liv fordi de ikke har levd gammeldags nok.

Det som er mest fotærende med utlendingslovens forskrifter er at den virker å være designet for å regulere den typen mennesker som ikke har behov for den...de bostedsfaste.

Mens mobile moderne mennesker...det legges det ikke godt nok til rette for. Både ny utlendingslov og dens haug med forskrifter ( vi snakker 500 sider med høringspapirer bare for forskriften) handler i det alt vesentlige om å hindre uønskede mennesker innreise.

Vi trenger et bredere forståelsesgrunnlag i bunn av loven, eller å skille ut arbeidsmobilitet i egen lov og forskrift. Bare sånn kan vi hindre skrekkhistorier der toppforskere ikke får opprettet tekefon- og internettabonnement før etter 8 måneder i riket. Tenk så effektive man da blir..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar