onsdag 4. februar 2009

Energirevolusjon på gang, i Trondheim

Noen ganger MÅ man bare skryte og opplyse litt.

Trøndere er alt annet enn trauste.

Klimaforliket og Energi21 gir resultater.

I dag ble det fordelt en miljømilliard. Mesteparten skal til oss. i Trondheim, til NTNU-SINTEF, som er for siamesiske tvillinger å regne.

Trondheimsmiljøet er ikke bare krets- og norgesmester på miljøteknologi, vi er verdensledende. Alt som kan krype og gå av industri og forskningsinstitusjoener samarbeider med gjengen på Gløshaugen. Helt sant, sånne som MIT kommer hit for å lære, og være med på utviklingen.

Det er ikke tilfeldig.

Ikke alle vet det, men det er ikke noe nytt at vi setter standarden.

Oljefondet kommer fra Trondheim
Oljefondet for eksempel? Det hadde ikke vært noe oljeeventyr uten NTH/NTNU/SINTEF.
Ikke noen Ormen Lange, Troll-platform eller Søhvitutbygging. Vår egen lille sparegris.

Det er sånn at det som har gjort Norge til et så rikt land er kunnskapsutvikling.

Og nå skal vi gjennomføre en energirevolusjon. Det som er spesielt er at det ikke er nye forskere som skal sjalte ut gamle. Det er faktisk den samme ekspertisen som skapte oljeeventyret vi skal bruke for å gå over til et mindre fossilt energisamfunn. Vi kan det meste om havets lunefulle vrede, og vindens herjinger. Vi har jobbet med CO2 i alle former i årtier, og skal lede vei for Europa på denne fronten. Det er faktisk den kunnskapen vi skal videreutvikle, og som skal legge grunnlaget både for energirevolusjonen og Norge som rikt kunnskapssamfunn. Også i fremtiden.

Eksport av ekspertisen
Og så skal vi selvsagt utdanne en mengde nye studenter og forskere som er ekperter på både energi og miljø. NTNU har jo den beste utdanningen i Europa på dette feltet, og det er ikke vi som sier det, det er en internasjonal kåring. Vi må jo dele vår ekspertise..

Så trauste er vi ihvertfall ikke, men kanskje en anelse for beskjedne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar