mandag 9. november 2009

den STORE middagskrangelen (og er egentlig innmat spiselig?)

Nå er mannen så mett at han sliter med å reise seg. Det skyldes i hovedsak at han spiste opp maten for oss andre tre.

Hans takk-for-maten-tale var som følger;

Dere er så vanskelige å lage mat til, ikke liker dere lungemos, og ikke spiser dere blodpølse. Vanlig NORSK tradisjonskost, skulle tro det var bra nok for de fleste.

HaH! svarer jeg, er sikker på at om jeg skriver en blogg om dette så vil jeg få medhold i at innmat ikke er mat.

Nå har vi fått beskjed om å trylle frem en matrise med oversikt over fy-mat og ja-mat, for å gjøre jobben enklere, men fortsatt kommer det en og annen lavmælt kommentar om utakknemlighet.

'Hva skal vi ha til middag?' er antagelig den største kilden til frustrasjon og uenighet i vår familie, og muligens hos noen andre også?

Vi har et utradisjonelt familiemønster, slik at jeg ikke kan holde en diktatorisk hånd over kokkeleringen. Det er mannen som lager middag de aller fleste hverdager., mens jeg sveiver sleiva i helgene.

Som alltid er jeg rundhåndet med ros når mannen har prøvd noe utenom det vanlige. Har hørt at det skal være lurt. Dagens kreative innspill var dette;

Kokte poteter og gulrøtter
Stekte potetballer
Duppe (mannes variant...kokt fløte med en hel del prim i)
Stekte Findus Fylte rødspetter
Bacon

Retten har ikke noe navn, og er riktignok ikke innmat, men dette var ikke enkelt å få ned, for noen av oss jentene...Jeg vurderte å tyne 9-åringen med krigsfortellinger om sild, men innså at jeg ikke ville klare å være noe forbilde.

Vil gjerne ha tips til hvordan løser man sånne matkrangler konstruktivt.
Og ikke kom trekkende med Fjordland, vi har sikkert æres-aksjer hos dem allerede.
5-ukesplaner funker heller ikke. Planlegging i tysk ånd er sikkert lurt, men ikke gjennomførbart for denne lett tidsklemte gjengen.

Så spør jeg til slutt:

Har jeg mistet alle røtter når jeg tar avstand til innmat? Er det på tide å ta steget inn i den moderne tidsalderen å si at nok er nok, innmat er ikke mat? Eller burde vi bite i oss smaksløkene og innse at hele dyret skal spises, av miljøhensyn?

Og hva er GOD (norsk tradisjons)mat, som kan lages på under en halvtime?

1 kommentar:

  1. Kokt, lettsaltet torsk, gulrot, potet og smør. NAM! (Ueren er dessverre rødlistet, men ellers...)

    Hjemmelagede fiskepinner og råkostsalat med appelsin. NAM 2!

    Pannekaker NAM 3!

    Grønnsakssuppe med sesongens rotgrønnsaker og pasta, NAM 4!

    Pølse og hjemmelaget potetmos, NAM 5!

    Skal vi fortsette...? Mvh Oslobataljonen

    SvarSlett