mandag 16. mars 2009

Søppel man fortjener

Ventende i bil på Esso'n på Moholt hadde jeg god utsikt til 'ungdommen nåtildags'.
To av arten, hankjønn på drøyt 18, med akkurat så vaggende skuldre som de pleier å ha når de vil utstråle sin mandighet.

Pappkruset, stor kaffe eller noe slikt, den ene hadde i handa ble tømt på veien bort til bilen. (jeg nevner at det sto søppelkasse drøyt tre meter unna, og den flommet ikke over..)
Han kom til førerdøra, strakk sine fingre ut og 'mistet' kruset rett ned ved sine føtter, tok frem nøklene og låste opp bilen. Ikke så mye som en mine antydet at han ofret pappkruset, miljøet, eller noe annet vesen i verden, en eneste tanke.

Det sies at man får de politikerne man fortjener.

Kanskje får vi de borgerne vi fortjener også?

Trondheim er en svinesti. Den renner over av søppel, og 'man' forventer at 'noen' må komme og plukke opp svineriet.

Det sies at det ikke nytter med flere søppelkasser, og at det er holdninger som mangler. Folkeskikk. Det er nok riktig.

Trondheim blir ikke en renere by av å sette opp flere søppelkasser. På samme måte som boligeiere er ansvarlig for å strø om vinteren må man vel kunne være ansvarlig for å holde rent rundt eiendommmen sin de strøfrie månedene?

De klarer det i 'syden'. Du ser dem hver morgen på jakt etter ferske rundstykker eller noe å reparere med, de som spyler og koster og holder gater og fortau gullende rene.

Jeg venter bare på sosialdemokrater som skal komme og si at renhold av byen er et offentlig ansvar og at vi må øke eiendomsskatten for å betale for kost og spyl.
Er det noe sted vi virkelig kan lære av utlendinger så må det være renhold av gater.

Og hvis ikke nærinsdrivende i midtbyen kan være ansvarsbevisste nok, så er det jo alltids en mulighet å ty til fyldige bøter for forsøpling.

Et kjapt dykk inn i politivedtektene på dette området viser at ansvaret plasseres hos de som driver næring:
Den som driver gatesalg, uteservering eller kioskvirksomhet m.m. eller arrangerer idrettsstevner, friluftsmøte e.l. på sted som er alminnelig beferdet eller bestemt for alminnelig ferdsel, skal sørge for at området ikke skjemmes eller tilgrises av virksomheten. Vedkommende plikter å sørge for et tilstrekkelig antall søppelkasser og at hele området holdes ryddig.

Vi har en mulighet for at Parkeringsetaten i Trondheim kan ilegge geyrer for forsøpling.

Kanskje et av tiltakene for å få flere arbeidsplasser, og økte kommunale inntekter, kan være å ansette folk i P-etaten som kan ilegge gebyrer for offentlig forsøpling?

1 kommentar:

  1. Hei!

    Er enig med deg om forsøpling i Trondheims gater og mangel til fornuft og sosial respekt blant de yngste delen av samfundet her i byen. Men ble litt overrasket med eksempelen du trakk fram: gater i syedn er rennere enn her i landet? Har du vært i Portugal eller Italia noe gang? (Må innrømme at Spania er et steg bedre enn de andre latiner på det).

    SvarSlett