torsdag 1. oktober 2009

Jernhelse eller hjernehelse?

Enten har man muskler, eller så har man hjerne. Det fastslås allerede på barneskolen. Nerd eller sportsidiot. Nå viser det seg at spørsmlet om jernhelse, eller hjernehelse ikke er relevant lenger. Det er nemlig to sider av samme sak.

Cyrus Raji ved University of Pittsburgh School of Medicine og kolleger har sjekket sammenhengen mellom overvekt, hjerte-kar-sykdommer og og hjernevekt.
Jo mer du veier, jo mer krymper hjernen din tidlig. Sammenhengen handler om hva som skjer inne i årene dine. Er årene dine rene og pene, slik årene til slanke mennesker oftere er, ja da er sirkulasjonen i hjernen også bedre.

Overvekt krymper hjernen
Men er du overvektig, ja da vises det på MR at hjernen din krymper fortere enn din biologiske alder skulle tilsi.
Rajis studie viste at overvektige personers hjerner ser 16 år eldre ut på MR enn hjernene til slanke mennesker. Så kanskje det er lurt å spare snacks’en til lørdag. Så kanskje ølmage er et tidlig tegn på Alzheimers?

Men skal du først skeie ut med noe søtt, ja da kan det være greit å velge ekte sukker fremfor syntetiske søtningsmidler. Hjernen er nemlig smartere enn du tror. En studie fra Nederland, ved Paul Smeets på University Medical Center Utrecht, viser at selv om du lar deg forvirre av smakene, og kan tro det er sukker, så vil hjernen avsløre juksingen. I studien ble det brukt fMRI, funksjonell MR, for å avsløre forskjeller i hvordan hjernen prosesserer inntrykkene som kommer fra smaken av sukker. Det viser seg at selv når smaksløkene lar seg lure, så vil hjernen holde rede på hva som er tomme kalorier og hva som er ekte vare. Helt konkret var det området caudate som lyste opp ved sukker, men som ikke var interessert i aspartam og sånt.

Hjernen ligger litt foran
Vår lure hjerne forteller også kroppen hva den har i vente, slik at vi kan begynne å bruke ressurser før vi har fått dem, omtrent som å shoppe sko like før lønna sklir inn på konto. En studie gjort ved University of Birmingham sammenlignet effekten av sukker og kunstige søtstoffer på evnen til å trene hard aerobic. Testpersonene fikk smake sukker, eller søtstoff, gjennom å skylle munnen med vann tilsatt en søtsmak.

De som fikk ekte sukker hadde høyere evne til å trene aerobic etterpå, enn de som bare hadde skylt munnen med kunstig søtstoff-vann. Og husk, ingen fikk svelge noe her, det var bare smak. Hjernen oppfatter muligens sukkersmaken som en lovnad om energipåfyll og yter mer allerede når sukkeret er registrert i munnen. Testing av sukkerarter som tilfører energi, men som ikke smaker søtt, hadde samme effekt som søtt sukker. Det økte testpersonenes yteevne.

Også i denne studien ble det brukt fMRI. Her opplevde forskerne tilsvarende aktivering av testpersonenes hjerner, med økt aktivitet av to bestemte kjerner i hjernen, en av dem caudate slik som i den nederlandske studien. Denne aktiveringen skjedde bare ved ekte sukker, søtt eller ikke.

Så kan vi spørre oss hva dette betyr. Skal vi droppe søtstoffet? Vi kan ikke lure kroppen til å tro at den har fått i seg kalorier. Lightprodukter kan være en gre måte å lure seg selv på, men hjernen vet hva den får. Det vi derimot kan utnytte er en annen effekt. Mettheten kommer fortere hvis vi inntar sukkeret i små doser. Så skal du drikke brus til hjernetrimmen, så ta et sugerør også.

1 kommentar:

  1. Hei!

    "Enten har man muskler, eller så har man hjerne." - vet ikke om Trygve Solstad og Torkel Hasting-Fyn bekrefter eller avkrefter regelen da...
    ;-)

    SvarSlett