onsdag 27. januar 2010

Voldtatt - på den normale måten

Jeg hadde på meg en stor skjorte og selebukser i dongeri, meget anstendig på 80-tallet, og etter alle tidløse normer langt fra sexy eller provoserende. Skåret heller ingen andre sexy-poeng på blond-naiv skalaen, med komunne-kjedelig hår og null sminke.

Men gjennomsnittlig var det. Inne i et hjem, og med kjentfolk rundt om, slik voldtekter normalt foregår.

I Ålesund er det visst ikke sånn.

Overfallsvoldtekter der skjer fordi naive jenter kler seg i provoserende lite klær. Det mener ihvertfall en mann som er vekter.

Han er i den kategorien som tror offeret bestemmer hva som skal skje dem.

Hvorfor denne ansvarliggjøringen av offeret og hennes klær? En undersøkelse fra Utah State University viser at de færreste dømte overgripere husker hva offeret hadde på seg.

Studien siterer også en føderal gjennomgang av voldstilfeller:
A Federal Commission on Crime of Violence Study found that only 4.4% of all reported
rapes involved provocative behavior on the part of the victim. In murder cases 22% involved such behavior (as simple as a glance).


Men hvem ville antyde at hvert fjerde drapsoffer er skyld i sin egen død? Eller kunne unngått å bli drept hvis de ikke var så naive?

Likevel viser en 4 år gammel undersøkelse fra Amnesty at 26 prosent mente kvinner var medansvarlige hvis de kledde seg sexy eller med lite klær. Og at offerets seksuelle rulleblad også har innvirkning.

Litt som å påstå at hus som blir ranet skyldes beboernes hyppige utskiftinger av tv, kamera og datautstyr.


Aftenposten meldte i høst:

Vet lite om overgriperen
I Norge er det knapt gjort noe forskning på gjerningsmennene som voldtar. Bare ofrene er kartlagt.

Seniorforsker Jim Åge Nøttestad, St.Olavs Hospital, har sagt:
...det finnes enkelte fellestrekk ved voldtektsmenn:

* Har ofte et rusproblem.

* Har ofte problemer i arbeidslivet.

* Er ofte aggressive.

* Har ofte risikofaktorer som andre kriminelle.

- Voldtektsforbryteren er generelt mer kriminell enn overgripere mot barn, og han har langt større tilbakefall til voldsforbrytelser. Han er oftere mer antisosial og aggressiv, sier Nøttestad i Aftenposten 14.10.09

Og dette skal jenters klær få skylden for?

Tror det er på tide å etablere et annet inntrykk av overgripere.
De er IKKE ute etter å tilfredsstille kvinners skjulte fantasier, ei heller dele elskov med kvinner som er kledd for det, men bare opptrer vrange.

Overgripere er i stor grad drevet av sinne og kontrollbehov overfor kvinner.

De er voldsmenn som ikke har nok empati og sosial innsikt til å stanse egne impulser.

Min personlige mening er at de er noen stakkarer som fortjener å brenne i helvete (hvis det finnes)...for straff mens de lever får de jo nesten aldri.

2 kommentarer:

  1. Jeg kan ikke si annet enn at jeg er så enig. En del av uttalelsene hans er direkte farlige. Mange tror tydeligvis at en pepperspray i envher veske vil gjøre byen tryggere. Neppe. Ser med gru for meg at peppersprayene ikke bare blir brukt i selvforsvar, men også i krangler og slosskamper med rabiate og berusede gutter og jenter. Hjelp. Tydelig er det også at han ikke tenker på at en pepperspray kan være mer til skade for et potensielt offer enn til hjelp. En overgriper kan lett overmanne offeret og ta fra henne/ham det hun/han skulle ha av våpen. Da sitter man enda mer i saksa.

    Påfallende dumt er det også at han gir råd om å "sparke, slå, rope" osv, når dette er en helt åpenbar ting å gjøre hvis man er i stand til det og befinner seg i en truet situasjon. Men hvis denne mannen som så skråsikkert uttaler seg om dette, hadde pratet med noen overfallsoffer, vil han skjønne at det fins mange som blir livredde og handlingslammet av skrekk når noe sånt skjer. De vil ikke klare å rope eller slå.

    SvarSlett